skip to Main Content

Wijnmakersdiner Weingut Altenkirch in restaurant De Fuik

Wat is riesling toch een heerlijke druif! Je ziet hem in zoveel verschillende gedaanten en als de wijnmaker er goed mee omgaat komt er bijna altijd een prachtwijn van. Jasper Bruysten (33 jaar) is zo’n wijnmaker, hij is sinds 2011 bedrijfsleider en wijnmaker bij Weingut Altenkirch in de Duitse Rheingau, het wijngebied tussen Lorch en Wiesbaden aan de Rijn.

Jasper Bruysten

Altenkirch maakt zo’n 13 wijnen, waarvan de hoofdmoot riesling is en 10% rood. Van de 15 hectare die het bezit worden jaarlijks zo’n 100.000 flessen geproduceerd. Alle druiven worden handmatig geplukt in verband met de stijle hellingen, de zogenaamde Steillagen. De bodem is van leisteen, oftewel Schiefer.
Het domein werd in 1826 gesticht onder de naam Weingut Friedrich Altenkirch en op dit moment geleid door eigenaresse Franziska Breuer, telg uit de in de Rheingau bekende wijnfamilie. De wijnen worden in Nederland onder meer geïmporteerd door Okhuysen.

Okhuysen haalde onlangs Jasper Bruysten naar Nederland voor twee gastronomische wijnmakersdiners, bij restaurant Chique! in Alphen aan de Rijn en bij De Fuik in Aalst bij Zaltbommel, waarvan ik bij De Fuik mocht aanschuiven. Wijnadviseur Simon Lange was mede-gastheer tijdens dit diner dat bol stond van de mooie wijn-spijscombinaties.

In De Fuik zwaaien sinds 1 april 2013 Rosita en Martin Ruisaard de scepter. Martin als chef in de keuken, zijn vrouw Rosita verruilde sindsdien haar plaats in de keuken voor die van gastvrouw en dat doet ze met verve en uiteraard met veel keukenkennis, wat meerwaarde voor de gast heeft.

Buiten op het terras met super mooi uitzicht over de Afgedamde Maas met zijn mooie uiterwaarden net op de grens van Gelderland en Noord-Brabant dronken we bij wat heerlijke mondvermaakjes de cuvée Boogie 2012, een blend van 50% weissburgunder, 25% sauvignon blanc, 20% riesling, 5% gewurztraminer. Een fijne en zuivere aperitiefwijn waarin van elk van de afzonderlijke druiven wel iets te proeven is, wat hem een plezierige spanning geeft. Wat grapefruit in de neus, een heerlijke wijn.

Eenmaal aan tafel werd de eerste riesling geschonken, een riesling trocken 2012. De druiven voor deze wijn worden in twee keer geoogst. Deze arbeidsintensieve oogstmethode levert een wijn op met een heerlijk aromatische neus en een zuivere smaak.
Daarbij coquille in twee bereidingen: rauw en als flan. De flan verpakt in dungesneden plakjes rauwe coquille, een originele bereiding die ik niet eerder tegenkwam. De flan goed op smaak, erbij snijboon, een passievruchtdressing en eetbare viooltjes. Een plaatje om te zien en erg lekker. De zuren in de dressing doen het goed bij de wijn.

Het volgende glas komt, een Grauschieffer riesling trocken 2012 gemaakt van 30 tot 80 jaar oude stokken. Wat een fijne wijn, er valt iets te ruiken, er is diepgang, mooie zuren en ook hier weer een zuivere smaak.
Uitgeserveerd wordt een gerechtje in tweeën: op een waanzinnig lekkere risotto met witte chocolade ligt kreeft en kreeftenschuim. Wat een vondst! Ernaast een stukje parelhoen, rauwe champignon en voor het zoutige element wat zeekraal. Niet alleen een erg lekker gerechtje, maar ook een zeer goede combinatie met de riesling.

We gaan naar het hoofdgerecht: zeeduivel, eroverheen lardo di collonata, erbij wat schorseneer en snijboon en overgoten met truffeljus. Stevige componenten met stevige smaken, een ideaal zomers hoofdgerecht met bite en smaak.


Erbij Spätburgunder 2011. Jasper Bruysten vertelt dat deze wijn traditioneel gemaakt wordt, de druiven worden vijf keer per dag geperst, daarna op edelstaal vergist en een jaar op barrique gelagerd.
De iets gekoelde wijn beschikt nog over wat tannines, maar is heerlijk verteerbaar en heeft mooie zuren. Rood-bruin van kleur, kersen in de neus, lekker spicy en goed combinerend met de zeeduivel. Volgens Jasper kan ie nog vijf jaar liggen en ik geloof hem direct.

Dan gaan we naar de Quarzschiefer riesling feinherb 2012. Wat een heerlijke wijn is dit! In de neus bijna zwoel, zeker als ie wat langer in het glas staat, een mooie groen-gele kleur en complex van smaak. Er komt een heerlijk gerecht met geitenkaas en drie bereidingen van wortel bij, waarin wat tonen van zoethout en kardemom.

Simon Lange

De riesling feinherb combineert heel goed met de wortelbereidingen, maar wat minder met de geitenkaas, daar is ie naar mijn mening iets te droog voor.
Maar, zoals Simon Lange van Okhuysen opmerkte, met deze wijn is het lastig om binnen de korte voorbereidingstijd die er was een perfect passende wijn-spijscombinatie te maken. Alle respect voor Martin Ruisaard en het Fuikteam dat ze er in geslaagd zijn om bij alle gerechten zeer geslaagde wijn-spijscombinaties te maken.

Wijnmaker Jasper concludeert dat de ‘nieuwe Hollandse keuken’, waarin onder meer zuren worden gebruikt, de laatste tien jaar grote sprongen vooruit heeft gemaakt en heel goed bij riesling past. Bij zijn wijze woorden sluit ik me graag aan.

Simon Lange, Jasper Bruysten, Rosita Ruisaard, Erwin van Beemen, Martin Ruisaard

Back To Top