skip to Main Content

Drank- en spijslokaal Perron, Nieuwerkerk aan den ijssel

Perron is gevestigd in het oude station van Nieuwerkerk aan den IJssel uit 1908, dat sinds april 2014 onder de huidige eigenaren getransformeerd is tot een bar/café en restaurant. Een grote zaak, maar zodanig ingedeeld dat je overal sfeervol zit. Het leuke van Perron – dat elke dag open  is – is de veelzijdigheid: je kunt er lunchen met kroketten, carpaccio en maaltijdsalades, een drankje met een lekker hapje doen in de bar en je kunt er dineren.

Restaurant Perron_ Nieuwerkerk aan den IJssel (2)
Ook bij het diner volop keuze: van een snelle maaltijd met een burger van Waards rund met huisgemaakte barbecuesaus, een gegrilde kipspies met huisgemaakte pindasaus tot luxe gerechten met Spaans Ibericovarken of dry-aged vlees van grain fed (graangevoerde) runderen. En wil je all the way, dan neem je zoals ik deed in november 2014 het chefsmenu, waarbij chef Chris de Jong uitpakt.

Restaurant Perron_ Nieuwerkerk aan den IJssel (1)

Op een plankje van olijvenhout verschijnen twee amuses. Links een fijn broodhapje van eendenlever met wat gekonfijte eendenbout, abrikoos en een gelei van koffie en cognac. Ernaast een moderne presentatie van dungesneden dry-aged Waardse runderlende met preislierten waarop een schuim van wasabi en soja met knettersuiker.

Restaurant Perron Nieuwerkerk aan den IJssel

De eerste gang brengt handgedoken coquille op een toast van olijfbrood met daaronder smeuïge kalfstartaar. Daarbij biet met wat kaviaar, gele tomaat, piccalillycrème en sesammayonaise. Een heel fijne binnenkomer waarbij de smaken elkaar goed aanvullen. Erbij een viognier de la chevalière 2013 van Laroche uit Frankrijk.

Restaurant Perron_ Nieuwerkerk aan den IJssel (4)

Door gaat het met kabeljauwhaas, waarbij 24 uur gegaard Ibericospek, inktvis, puree van opperdoezer, spinazie en een zalige kreeftenjus. Het gerecht mag dan wel wat minder fotogeniek zijn, het was super lekker én heerlijk hoog op smaak. Overigens waren de fotografie-omstandigheden niet optimaal, de foto’s zijn wat donker en doen de gerechten minder eer aan.
Erbij een chardonnay Zonneweelde uit Zuid-Afrika.

Restaurant Perron_ Nieuwerkerk aan den IJssel (5)

Het hoofdgerecht is Hollands hert: een ruime portie sukade en een mooie tranche filet met daarbij een crème van gele peen, cantharellen, knolselderij en jus van truffel. Net als bij de kabeljauw valt ook hier de goede garing van de filet op.
Erbij een Luigi Bosca Gala 2, cabernet sauvignon-cabernet franc-merlot uit Argentinië.

Restaurant Perron_ Nieuwerkerk aan den IJssel (6)

Het dessert is een heerlijke bavarois van banaan en citroenthee, gelei van mandarijn en witte chocolade. Daarbij mousse van pure chocolade en witte chocoladekruim, een citruskletskop, roodfruit koekje en een krokant van gekarameliseerd loempiavel. De citrus maakt dat het gerecht niet al te zoet overkomt, een knappe combinatie.
Erbij een sauternes 2009 van château Fontaine uit Frankrijk.

Restaurant Perron_ Nieuwerkerk aan den IJssel (7)

De bediening in Perron is los en vlot, goed passend bij de stijl van de zaak, waar je ook komt voor een snelle maaltijd of een hapje aan de bar. De wijnen in het wijnarrangement zijn – op de Luigi Bosca na – wat minder uitgesproken in relatie tot de gerechten. Ze mogen wat meer karakter hebben, zodat ze goed meedoen en complementair zijn aan de gerechten.

Chef Chris de Jong blinkt uit in goede smaakcombinaties, zijn cuissons en fijne sauzen. Zijn gerechten zijn daarbij ook nog eens lekker hoog op smaak en voorzien van herkenbare ingrediënten. Verder valt de ruime portionering op, grote eters worden hier niet teleurgesteld. Hier eet je goede gerechten die met veel gevoel voor kwaliteit en smaak zijn bereid en die in een gastvrije sfeer worden geserveerd. Op de website is te lezen: “Perron heeft geen sterallures, maar biedt hoge kwaliteit voor een redelijke prijs”. Dat is een treffende samenvatting waar ik me van harte bij aansluit.

Back To Top